Milí přátelé, nedávno jedna z mých sester přivezla domů několik knih s křesťanskou tematikou s tím, že už je má dávno přečtené a v knihovně už jí jen zabírají místo. Většinou se jednalo o tematiku čistého chození, ale také modlitby, nebo života s Bohem. Chvilku jsem koukala na ten komínek knížek s myšlenkou, kam je asi uložím, neboť sami máme doma všechny knihovny plné, když v tom mě to napadlo. Co takhle knihobudka?! 

Knihobudka na znojemském vlakovém nádraží

zdroj obrázku www.knihovnazn.cz


 

Možná někdo neví, co to knihobudka je, tak jen kratičká informační vložka. Jedná se o skříňku nebo poličku, kam kdokoli může vložit knihy a kdokoli si zase může knihy dle svého výběru odnést. Většinou jsou takové skříňky na veřejných místech, nejčastěji na vlakových nádražích (s názvem "Kniha do vlaku"), v nemocnicích, v Brně jsem je viděla i na několika náměstích. Já osobně potkávám nejvíce knihobudek právě na vlakových nádražích. Vždycky si se zájmem prohlížím, jestli tam neobjevím něco hodnotného z české nebo světové beletrie, ale bohužel velká většina knih je často jen budovatelský brak...

Přitom když se to vezme kolem a kolem, je to skvělá příležitost, jak nabídnout lidem i kousek náboženského sousta v podobě křesťanské knížky, brožurky nebo časopisu. Tak co takhle probrat naše katolické knihovny a knihy, které už jen zastávají funkci lapače prachu, nabídnout městu a světu? :)