Ano, ano, je to přesně tři měsíce a dvacet jedna dní, co jsem si zrušila facebook. A za tuto dobu jsem opět o něco chytřejší. Za těchto necelých pět měsíců jsem si urovnala některé věci a myslím, že mi tato pauza něco dala, ale i něco vzala.

Co mi to dalo?

 

 

Především několik hodin denně volného času. Otázka ale je, jak jsem s tímto časem naložila. Asi to nebylo vždy tak, jak bych si to představovala a je pravda, že od té doby, co nemám fb, jsem byla o to častěji na signálech.

Myslím, že bez fb jsem mohla klidněji prožít postní dobu. Ale myslím si, že bez facebooku to bylo moc jednoduché. Co teprve ten facebook mít, ale nejít na něj - to musí být výzva.

Dalo mi to také poznat, že nemusím mít nutně fb pro řešení všech záležitostí. Objevila jsem, že existují také mobilní telefony a esemesky. Nebo pokec ve škole.

Také už vím, že vydržet bez fb týden nic není. Dokonce i měsíc se dá. Ale pak vám to doopravdy začne chybět a tak trochu se nudíte.

 


 

 

Abych to nějak shrnula - poznala jsem, že bez fb se dá fungovat, ale ne vždy, ne ve všech případech, neboť jsou i věci, CO MI FACEBOOK VZAL:

A to především iluzi, že facebook je nepotřebný, což jsem si dlouho myslela i přes to, že dnešní svět je málem celý provázaný internetovou sítí.  Je čím dál modernější, aby si všelijaké společnosti zakládaly facebook. Je rychlejší a "pohodlnější" dorozumívat se se spolužáky přes fb než telefonem nebo přes spolužáci.cz. Je mnoho lidí, jejichž jediným pojítkem dálkové komunikace je právě facebook. A stále víc poznávám smysl toho, co jsem už říkala, že FACEBOOK JE DOBRÝ SLUHA, ALE ZLÝ PÁN.

Vzal mi také několik kontaktů s lidmi, se kterými už jsem se dlouho neviděla a i přes to, že se třeba zase příštích deset let neuvidíme, člověk nikdy neví, kdy bude nějaký kontakt na nějakou osobu užitečný.

Konečně vzalo mi to i jednu úlohu do školy, o které jsem nevěděla a prá to mám z toho, že nejsem na facebooku a pak nic nevím :D(výrok spolužačky)

 

Víte, myslím si, že pro člověka, který se pohybuje v kruhu (hlavně mladých) lidí a má mnoho přátel, s kterými potřebuje udržovat kontakt, je fb takřka nezbytný (pokud si ovšem nechce každý měsíc dobíjet kredit mobliního telefonu). A jak vyzývá Benedikt XVI. - Evangelizujme digitální kontinent. Alespoň malou měrou podle svých schopností vnesme do života dnešních mladých lidí o zrnko radosti navíc i prostřednictvím internetu a facebooku, kde se moho mladých sdružuje. Není to snadný úkol, ale je nesmírně důležitý.

 

Je toho víc a já nedokážu popsat všechny důvody, které mě vedou, abych si po těch necelých čtyřech měsících fb obnovila. Bojím se, doufám, že nepodlehnu zase závislosti, ale už teď si dávám předsevzetí, že pokud tam budu trávit více času, než je zapotřebí, facebook si opět zruším.

Ono je totiž pořád lepší, aby jeden z mnoha komunikačních prostředků byl odejmut, než aby duše skončila v zatracení...