Každý to už dneska musí znát a kdo tam nevlastní profil, tak není "in" ! Ten, kdo tam profil má, denně tam musí být přihlášen a kontrolovat novinky u svých přátel,  psát vtipné statusy, používat aplikace a hlavně kecat s kamarády. Všichni asi víme, o co se jedná. Už dávno odzvonilo ICQ a na jeho místo se dere moderní komunikační síť - Facebook.

Jaký byl vlastně počátek facebooku?
Facebook byl založen Markem Zuckerbergem, bývalým studentem Harvardovy univerzity. Původně byl tento systém omezen jenom pro studenty Harvardovy univerzity. (převzato z http://cs.wikipedia.org/wiki/Facebook )
Říká se, že Mark původně facebooku dokonce zneužíval. Zkoušel hesla uživatelů facebooku na jejich e-maily. Jak se teď asi musí smát, do jakých měřítek se jeho "klukovina" dostala...
... Facebook je dobrý sluha, ale ZLÝ PÁN...
a kdo si nedá pozor, taky se může pořádně spálit!
Facebook je dobrý v tom, že se tam dají snadno vyhledávat přátelé nejen z ČR, ale i ze zahraničí, a je možno udržovat kontakt i přes velkou vzdálenost. Je dobrý, že tam můžeme sdílet fotografie, vkládat videa, dělit se s přáteli o své zážitky na skupinových nebo jednotlivých chatech.
I přes to všechno já považuju facebook za zlo, a to hned z několika důvodů:
  1. SNADNÝ PŘÍSTUP K OSOBNÍM INFORMACÍM - je to tak, i když dnes už si je možno nastavit parametry ochrany soukromí, ale kolik hloupých děcek na tohle nedbá ( i já byla mezi nimi)...
  2. JE TO ŽROUT ČASU - a navíc u facebooku se dá dělat tolik věcí - aplikace, hry, kvízy, phrases... že se pak nechce od něj odejít... o všem může vypovědět název skupiny: facebooku nech mě, chci se jít učit...
  3. VYMÝVAČ MOZKU - a to doslova a do písmene, já když jsem zapla facebook, nemohla jsem se u něho soustředit na nic jinýho, složitějšího. Od té doby, co jsem začala intenzivně navštěvovat tuto xichtknihu jsem na blog skoro nic nepsala, témata na povídky mě napadala, ale nechtělo se mi je sepisovat, nechtělo se mi učit, pomáhat doma, ani hrát třeba na klavír nebo dělat jakoukoli jinou činnost. FB se pomalu ale jistě začínal stávat pánem mého času, což je samozřejmě zlý. Nehledě na to, že když si uživatel dělá napřiklád frázové testy, tak může pak tak zblbnout, že začně těm nesmyslům, který nejsou na zhola ničem postaveny, jenom prostě na kecech tvůrce, věřit... nesmysl....
Já jsem si fb založila asi něco víc než před rokem. A hned ze začátku jsem si pěstovala nebezpečnou závislost skrze hru farmville. Je to jenom imaginární zahrádečka, ale ani nevíte, jak jsem dokázala šílet, když mě sourozenci nechtěli pustit na fb a mě shnila celá "úroda". Naštěstí jsem z toho vyrostla a farmville už nehraju, ale i tak denní návštěvy fb zůstaly. A negativní účinky se začas začaly projevovat. Kolikrát už jsem přemýšlela, že si fb zruším, ale pořád jsem se k tomu nemohla odhodlat. Dívala jsem se moc na plusy, kterých jsem se nedokázala vzdát.
Ale jednoho dne, přesněji 9.1.2011, jsem si povídala s kamarádkou a probírali jsme fb. A já došla k názoru, že už se nechci dál nechat svazovat tou xichtknihou a učinila jsem rychlé bezbolestné rozhodnutí, profil si odstranit. Musím říct, že se mi tím ulehčilo.
Já jsem to musela udělat, protože jsem zkrátka neměla tak silnou vůli, abych dokázala facebooku odolávat. Jestli si ji někdy vypěstuju, možná se na fb vrátím.
A vám chci jenom říci, pokud máte profil na fb, zamyslete se, jestli to třeba nezměnilo trochu vaše chování, jestli nepychnete, nebo nejste zbytečně protivní. Jestli facebook není příčinnou vaší zhoršující se známky ve škole nebo ubývání chuti a vytrvalosti ke kreativnímu tvoření.

Pokud patříte k těm šťastlivcům, co dokáží odolávat a na fb chodíte třeba 2x do týdne, tak vám gratuluji a srdečně přeji, ať vám to dlouho vydrží!

 

/článek byl původně napsán pro http://poezieiproza.blog.cz, ale myslím, že možná může říct něco i mnoha uživatelům zde, na signálech/