Když jsme měli s Mariankami exercicie, navštívili nás sestřičky z kláštera na Grohové v Brně a mj. nás také pozvaly, abychom jim v jejich chrámu sv. rodiny zazpívaly na Noci kostelů. Byla to pro nás jedinečná nabídka a samozřejmě jsme souhlasily. A tak jsme se v pátek 28.5.2010 vydali do Brna, abychom svým zpěvem obohatily mši svatou a měli i zde svůj koncert.

Asi v 18 hodin jsme začali zkoušet na mši. Postupně jsme se všichni scházeli a nacvičovali karmelské ordinárium a pár písní. Od 18:30 jsme však museli prostoru chármu opustit, protože se začal modlit předemšní růženec. Měli jsme od sestřiček k dispozici jejich hovornu, kde nám poskytly zázemí (přichystaly nám výborné chlebíčky i buchty, limonády i teplý čaj, většinu jsme však zpracovali pochopitelně po mši) a kam jsme se tedy odebrali a řešili poslední drobnosti.

V 19:00 začala mše svatá naší písničkou Jsi úžasný. Sloužil ji místní pan farář, ale otec Marek Dunda, který některým z nás poskytl dovoz, četl evangelium a měl promluvu.

Po mši svaté byly v programu pro návštěvníky dvě přednášky. S Mariankami jsme se domluvily, že nástroje budou mít během zhruba jeden a půlhodinového volna zkoušku a ostatní si mohou vytvořit vlastní program, nejlépe však pouze v kostele nebo v jeho přilehlých prostorách. Do města navštívit jiné kostely bylo povoleno jen za doprovodu osoby starší 18 let. Myslím, že všechny, které jsme měli volno jsme se zúčastnily jedné ze dvou přednášek v jedné přednáškové síni hned vedle kostela (vlastně je s ním propojená), kterou vedl P. ThLic. MUDr. Bogdan Sikora, OMFConv. a která byla na téma >>Jsme stvořeni k obrazu Božímu<<.Byla to velmi pěkná přednáška. Dotkla se hodně i témata Láska.

Po přednášce jsme ještě chvíli nacvičovali a pak už netrpělivě čekali na začátek našeho koncertu, který byl trochu později, jelikož přednáška o historii kostela se mírně protáhla. Jakmile však sestra dopovídala, co chtěla říct a byly zodpovězeny všechny dotazy, seskládali jsme se a koncert mohl začít.

Musím říct, že jsme vůbec netušili, jak tento koncert dopadne. Hlavní taková organizátorka, kytaristka a zpěvačka Lída  Vasiľová čeká miminko, a tak s námi nemohla být. a Podobných změn bylo ještě několik. V neděli před Nocí kostelů jsme měli ještě zkoušku, která dopadla takříkajíc žalostně. Nicméně všechno nakonec dopadlo mnohem lépe, něž si kdo z nás představoval.      Bylo to super! Některé písničky se nám doopravdy podařily a zazpívaly jsme i malý přídavek.

Potěšily nás chvály od kamarádů, sestřiček i různých dalších lidí a já jsem z toho byla tak rozradostněná, že se mi chtělo hrozně tancovat :-) .

 

Po našem koncertě většina Marianek odjela. Já a mé dvě sestry jsme čekaly na švagra, který šel ještě s jednou naší sestrou pro auto, jelikož pršelo a k autu bylo daleko. Zatím jsme tedy zůstaly i na adoraci, který program na Grohovce uzavírala...

 

Domů jsme šťastně dorazili asi okolo druhé hodiny ranní. Zalehli jsme a spali a spali.... :-)

 

Tak taková byla Noc kostelů na grohovce. Jsem moc ráda a moc děkuji sestřičkám za pozvání Marianek na tuto skvělou akci, na které nejen že jsem si po půl roce zase měla možnost zažít atmosféru našeho koncertu se super lidičkama vedle sebe, ale potkala jsem také spoustu kamarádů a přátel, které jsem dlouho neviděla. Bylo to zkrátka super.

 

Už se těším na další rok a všem tuto akci vřele doporučuji. Že nemáte ve své farnosti nic takového? Tak se zkuste příští rok angažovat a něco vymyslet :-)