Po týdnu stráveném s Mariankami na chaloupkách se opět vracím. A dovoluji si zveřejnit (v trošku upravené formě) mé zápisky z přednášky otce Marka o sv. Janu Maria Vianneyovi...


Jan Maria Vianney

farář Arský (Francie)

 

Žil v době fr. revoluce. Toužil se stát knězem, ale měl potíže se studiem. Postupně prošel, ale "s odřenýma ušima".

Vysvětili ho a vybrali mu maou vesničku Ars. Kostel tam byl zaneřáděný a ani na zvonění zvonu nikdo nepřišel. Jan v kostele uklidil a začal obcházet lidi. Nikdo však neměl o víru zájem.

Chodíval do vesnice pomáhat, tak si lidi získal. Kázání se učil z knih, ale nazpaměť. Povzbuzoval je, aby udržovali svátosti a modlili se. Jednoho muže odnaučil klet. A to tak, že když vydrží den neklet, tak dostane dukát. Druhého muže zase tak, že se za jeho kletby v noci bičoval...

Vianneyovi dělaly největší starost hospody. Zařídil, aby se neotvíraly v době bohoslužby. Lidé se postupně obraceli a do hospod nechodili.

Vstával brzy rádno a vroucně se modlil před svateostánkem.

Postupně se začaly do Arsu scházet věřící z okolí.

 

V době postní přesvědčoval lidi, aby se neveselili. Oni však ho neposlouchali.

Jednou ho volali k umírajícímu. On ho zaopatřil. Umírající ho prosil, aby zašel do hospody pro dceru.

Když Jan vešel, vše ztichlo. Báli se, co jim na to řekne. On však jen mlčky odvedl dívku. Někdo posměšně řekl, že si vede milenku (nebo tak něco, tuhle věcičku jsem neměla zrovna napsanou, tak se omlouvám za způsobené nesrovnalosti :-)

Dívka však, když  doběhla domů, maminku živou nezastihla.

Dívka začas otěhotněla a lidé si mysleli, že má dítě s Vianneyem. Nebyla to samozřejmě pravda. Ale lidé se nedali přesvědčit, a přestali postupně kvůli tomu navštěvovat kostel..

Jan šel za biskupem, aby ho přeložil, že už to dál nemůže unést. Biskup svolil, ale že může odjet až po lidových misiích, které se budou v Arsu konat.

Jedno, při misiích, volali kněze k umírajícímu mladíkovi. Ten se na poslední chvíli přiznal, že to dítě, co čekala ta dívka, je jeho. Vianney to věděl, ale nemohl se dřív bránit, protože to bylo zpovědní tajemství. Lidé se mu začali omlouvat a prosili ho, aby zůstal.

 

Po čase s několika dívkami založil skupinu, která učila ostatní děvčata.

Dožil se vysokého věku. Lidé se obraceli díky vytrvalé modlitbě a postu.

V jeho životě se stal i zázrak. Totiž uzdravila se dívka, která byla slepá, a to hlavně díky jeho vytrvalým modlitbám.

Po jeho vzoru se nemáme vzdávat, když něco nejde podle našich představ.

 

(Za krásnou přednášku děkuji o.Markovi!!!)