Možná by vás prvně zajímalo, jak jsem já, mladá, došla k tématu smrt. Je to prosté, jednou mi bylo hodně zle a tak jsem se zamyslela.


K tomuto zamyšlení mě však nevedla jen má nevolnost, ale i myšlenky na jiné zemřelé.

Proč vzal Pán Bůh život zrovna tomu, nebo tamtomu?

Jedno je jasné, smrt  čeká na každého z nás a měli bychom ji přijmout se vším všudy. Protože na tomto světě všechno jednou končí.

Z tohoto důvodu je také dobré hlídat své činy, abychom zbytečně nepokoušeli Boha a kdyžtak neodkládat moc dlouho svátost smíření.

Když máme čisté svědomí, tak se vlastně nemáme čeho bát. Smrt je pro nás velkou milostí od Boha. Je to vysvobození od dalšího pokušení, vysvobození od trápení, od smutku, od nebezpečí. Je to útěcha, kterou nám může dopřát jen Bůh. Nebo smrt může znamenat, že už jsme patrně splinili svůj úděl na zemi. Zkrátka s čistým svědomím, dobrými skutky a modlitbami na kontě se není čeho bát.

 

Samozřejmě pro většinu z nás je téměř nemožné žít život bez žádného hříchu. Naštěstí i pro takové má Pán Bůh možnost nebe. Jen musíme projít očistcem, který ale může trvat (pro nás) nekonečně dlouho. Ale i očistec není nekonečný. Jaké štěstí, že? :-)

 

Ale jsou i lidé, kteří žijí ve strachu. Bojí se každého dne. Špatné svědomí, protože něco provedli a z nějakého důvodu se to bojí svěřit u svaté zpovědi. Tak to bylo nějaký čas i u mě. Jednou jsem se ale odhodlala a nachystala si sv. zpověď. Do kostela jsem už jeli docela pozdě, tak jsem to málem zase vzdala, ale nakonec jsem to stihla. Musím říct, že to ze mně lezlo jak z chlupatý deky, ale otec to zkrátil. Řekl mi na to pár slov a bylo to venku O:-). Po svátosti smíření jsem si připadala, jako bych tu osobu, co před chvílí vešla do té zpovědnice, ani neznala... Proto se nebojte jít ke zpovědi, pak už není třeba se ani bát smrti... :-)

No a dostáváme se k těm lidem, kteří na Boha prostě "kašlou". Ale pro ty bude smrt docela obávánou skutečností. Pro ty se stane smrt trestem. Velkým trestem, ze kterého už není úniku a trvá věčně. Moje mamka vždycky říkává, že na zemi můžeme spoléhat na Boží milosrdenství, ale po smrti už jen na Boží spravedlnost.

Je to těžké se stát lepším člověkem, když jsme zaběhlí už v ledajakých špatnostech, ale na druhou stranu to není nemožné. Takže s chutí do toho!!! :-)