Zítra je datum 13.2. a ještě ke všemu pátek. A kdo alespoň trochu zná pověry,tak ví, že tohle není zrovna dobré datum. Našla jsem o tom na netu docela zajímavý článek:

 


'Po staletí je toto datum spojováno s neštěstím. Je pátek třináctého skutečně nešťastný den, nebo si to všechno vymysleli důvěřiví lidé a celý mnohdy proklínaný den patří do říše pověr? Ne nadarmo se přece říká "na každém šprochu pravdy trochu"...

Pátek třináctého - nešťastný den pro křesťany?

Podle starých Germánů a Římanů byl pátek šťastným dnem, který byl zasvěcený bohyni lásky - Freye. S nástupem a rozvojem křesťanství se však význam pátku začal měnit. Podle křesťanů byl pátek dnem smůly a neštěstí. Raní křesťané tvrdili, že v pátek 13. byl ukřižován Ježíš Kristus, při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil. V pátek nabídla údajně Eva jablko hříchu Adamovi, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela a v pátek začala velká potopa. Navíc v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně. Pro křesťany, jak se zdá, je pátek třináctého skutečně nešťastný den.

Skandinávský výklad "nešťastné" třináctky…

Tento příběh praví, že 12 bohů se sešlo ve Valhale, nebi starých Germánů. Toto setkání však narušil nezvaný host - třináctý bůh - zlý bůh Loki. Způsobil, že došlo ke smrti boha radosti a potěšení - Baldera. Smrt Baldera uvrhla na celou Zemi tmu.

Černý pátek pro templáře

Ani slavnému rytířskému řádu templářů nepřinesl pátek třináctého nic dobrého. Francouzský král Filip IV. Neměl pro templáře pochopení. Jestli jim záviděl jejich údajné bohatství nebo moc, se už asi nikdy nedozvíme. Pravdou je, že král Filip templáře z duše nenáviděl. V osudný pátek, 13. 10. 1307, se spojil s církví a začalo kruté pronásledování, zatýkání, mučení a následné upalování templářů na hranicích. Byl zabaven veškerý jejich majetek, templáři byli osočeni z kacířství a smrti neušel ani jejich velmistr Jaques de Molay. Zánik tohoto řádu se však vymstil i Filipovi IV.
Poslední templářský velmistr podle pověsti Filipa proklel a ten přesně do roka a do dne zemřel bolestnou smrtí, když jej usmýkal jeho kůň k smrti.

Fobie z třináctky

Možná se vám může zdát neuvěřitelné, ale skutečně existuje fobie z čísla třináct. Odborně se nazývá triskaidekafobie a tímto strachem trpí stovky lidí. Podle vědců z Stress management Center and Phobia Institut v Severní Carolině, v USA jím dokonce trpí 14 ze 21 milionů lidí. Tito lidé si v pátek třináctého berou volno, nesedají za volant, nelétají letadlem, nedělají vážná rozhodnutí a trpí pocitem úzkosti a paniky. Vědci se však domnívají, že tato fobie je způsobena určitou autosugescí, kterou si tito lidé vytvořili - tudíž, že pátek třináctého je dnem smůly. Z historických osobností číslo 13 nesnášel Winston Churchill, který v tento den odmítal cestovat.

Pátek třináctého - smůla, nebo náhoda?

Na celém světě se setkáte s lidmi, kteří budou tvrdit, že je to den smůly. V některých hotelích chybí pokoje č. 13, třinácté poschodí byste tam také marně hledali. Závodníci formule 1 třináctku pro jistotu úplně zrušili. Některá města nemají třináctou ulici, jinde zase chybí čísla domu, samozřejmě jak jinak než třináct. Některé černé statistiky tvrdí, že v pátek třináctého je více dopravních nehod, zranění a více lidí, kteří skončí v nemocnicích. Jiní lidé budou říkat, že v tento den lidé méně obchodují a létají a že hrozí krach na burze. Tyto údaje se však nepodařilo spolehlivě dokázat.

A co takhle recese?

V americké Philadelphii vznikl klub, který se jmenuje - jak jinak - Pátek třináctého. Jeho členové se scházejí výhradně každý pátek třináctého a dávají svým chováním všem pověrám na frak. Rozbíjí zrcadla, vypouští ve velkém černé kočky a podobně. Prostě si z pátku třináctého dělají legraci.'

Zajímavé, že?

No u nás ve škole budeme zítra psát dvě prověrky... no doufám, že budou stát alespoň za dvojku... Na pověry moc nevěřím a náhoda nejsou!
A co vy? jak se díváte na toho nešťastné datum?
Pište do komentů...